Grusza (Pyrus communis) ‘Bonkreta Williamsa’

Opis: Młode drzewa tej odmiany rosną dość silnie. Drzewa wcześnie wchodzą w owocowanie, plonują obficie, choć czasem przemiennie. Owoce gruszy ‘Bonkreta Williamsa’ są niezbyt regularne, jajowate, nieco wydłużone, o wadze 140 do 200g. Skórka owocu cienka, zielonożółta. Miąższ soczysty, winnosłodki. Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec sierpnia lub na początku września (pozostawione na drzewie do pełnej dojrzałości łatwo opadają). Dają się przechowywać do 4 tygodni. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, na susz i kompoty.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne i ciepłe. Gleby głęboko uprawione, przepuszczalne, żyzne, o odczynie kwaśnym. Odmiana stosunkowo mało mrozoodporna.
Zapylacze: Faworytka, Konferencja, Komisówka.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Bonkreta Williamsa’ jest mało wrażliwa na choroby. Uprawiając grusze pamiętajmy aby nie sadzić ich w pobliżu jałowców sabińskich, które są pośrednimi żywicielami groźnej choroby – rdzy gruszy. Szkodniki atakujące grusze to: miodówki, podskórnik gruszowy, wzdymacz gruszowy, paciornica gruszowianka, owocnica gruszowa, kwieciak gruszowiec, zwójki.