Grusza (Pyrus communis) ‘Bera Hardy’

Opis: Rośnie silnie i późno wchodzi w owocowanie. Grusza ‘Bera Hardy’ plonuje średnio obficie, z reguły naprzemiennie. Owoce duże, owalne lub jajowate. Skórka zielonożółta, ordzawiona lub z niewielkim rumieńcem. Miąższ kremowy, średnio soczysty, winnosłodki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Odmiana deserowa.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne i ciepłe. Gleby głęboko uprawione, przepuszczalne, żyzne, o odczynie kwaśnym. Mrozoodporność przeciętna. Jest dobrym zapylaczem dla innych grusz.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Bera Hardy’ średnio wrażliwa na parcha. Uprawiając grusze pamiętajmy aby nie sadzić ich w pobliżu jałowców sabińskich, które są pośrednimi żywicielami groźnej choroby – rdzy gruszy. Szkodniki atakujące grusze to: miodówki, podskórnik gruszowy, wzdymacz gruszowy, paciornica gruszowianka, owocnica gruszowa, kwieciak gruszowiec, zwójki.