Czereśnia (Prunus avium) ‘Vega’

Opis: Drzewa o silnym wzroście, wcześnie rozpoczynające owocowanie. Plonujące obficie i regularnie. Owoce dość duże (7 – 8 g). Skórka owocu żółta, pokryta jasnoczerwonym rumieńcem. Miąższ średnio soczysty, chrząstkowy. Dojrzałość zbiorczą owoce czereśni ‘Vega’ osiągają w 4 tygodniu dojrzewania czereśni, co zwykle wypada w drugiej połowie czerwca. Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Uprawa i pielęgnacja: Ze względu na duże wymagania cieplne, czereśnie nadają się do uprawy tylko w cieplejszych rejonach kraju. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe ale nieosłonięte (ruch powietrza zapobiega występowaniu wielu chorób grzybowych oraz pękaniu owoców). Gleba średnio zwięzła, głęboka, przepuszczalna i nie podmokła. Dobre są gleby pyłowe (lessy), lekkie gliny, gleby piaszczysto-gliniaste i niezbyt zwięzłe mady. Odczyn gleby zbliżony do obojętnego.
Zapylacze: Büttnera Czerwona, Hedelfińska, Karesova, Kordia.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Vega’ jest wrażliwa na choroby kory i drewna. Owoce są średnio odporne na pękanie i gnicie. Ze szkodników może pojawić się nasionnica trześniówka, licinek tarninaczek, zwójka koróweczka. Owoce mogą być też uszkadzane przez ptaki (szpaki, kwiczoły, gawrony).