Czereśnia (Prunus avium) ‘Burlat’

Opis: Odmiana polecana do amatorskiej uprawy na działkach. Tworzy duże drzewa, wcześnie wchodzące w owocowanie (często już w trzecim roku po posadzeniu), plonujące średnio obficie. Owoce szerokosercowate, lekko spłaszczone, dość duże (około 7g), pokryte czerwoną skórką. Miąższ chrząstkowaty, soczysty, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w 2 – 3 tygodniu dojrzewania czereśni, co przeważnie wypada pod koniec 1 dekady czerwca. Są doskonałe do bezpośredniego spożycia.
Uprawa i pielęgnacja: Ze względu na duże wymagania cieplne, czereśnie nadają się do uprawy tylko w cieplejszych rejonach kraju. Czereśnia ‘Burlat’ należy do odmian mało wrażliwych na mróz i może być uprawia prawie w całej Polsce, z wyjątkiem krańców północno-wschodnich. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe ale nieosłonięte (ruch powietrza zapobiega występowaniu wielu chorób grzybowych oraz pękaniu owoców). Gleba średnio zwięzła, głęboka, przepuszczalna i nie podmokła. Dobre są gleby pyłowe (lessy), lekkie gliny, gleby piaszczysto-gliniaste i niezbyt zwięzłe mady. Odczyn gleby zbliżony do obojętnego.
Zapylacze: Van, Vega, Ranier, Wczesna Rifers.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‘Burlat’ jest mało wrażliwa na choroby czereśni, w tym raka bakteryjnego. Ze szkodników może pojawić się nasionnica trześniówka, licinek tarninaczek, zwójka koróweczka. Owoce mogą być też uszkadzane przez ptaki (m.in. szpaki, kwiczoły i gawrony).