Brzoskwinia płaskowowocowa (Prunus persica var. Platycarpa) ‘Saturn’

Opis: Brzoskwinie płaskoowocowe pochodzą z Chin, gdzie nazywa się je „Pantao”. W XIX wieku sprowadzono je do Anglii i USA. Brzoskwinia ‘Saturn’ to odmiana wyhodowana w USA już w latach 60-tych ubiegłego wieku, a obecnie na skalę towarową uprawiana szczególnie na południu Francji. W Polsce badana od 1999 roku w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, gdzie rosła w Sadzie Doświadczalnym Dąbrowice. Wśród brzoskwiń płaskowocowych okazała się najbardziej niezawodna, dobrze plonująca w naszym klimacie. Rośnie silnie i tworzy rozłożystą koronę. Kwitnie wiosną na różowo. Owoce silnie spłaszczone, stosunkowo niewielkie (60-80g), choć dzięki odpowiedniemu przerzedzeniu zawiązków udaje się otrzymać owoce o masie nawet ponad 100g. Skórka kremowa, pokryta czerwonym rumieńcem, miąższ kremowy, dość miękki, soczysty i aromatyczny. Są bardzo słodkie. Dojrzewają pod koniec lipca. Jest to owoc typowo deserowy, idealny do bezpośredniego spożycia. Można wykorzystać także na kompoty.
Uprawa i pielęgnacja: Najbardziej mrozoodporna odmiana wśród brzoskwiń płaskowocowych. Również kwiaty są mało wrażliwe na przymrozki, dzięki czemu owocuje raczej niezawodnie. Wymagania uprawowe podobne jak u tradycyjnych brzoskwiń. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe i osłonięte od zimnych wiatrów. Gleby żyzne, próchnicze, piaszczysto-gliniaste, średnio wilgotne, o odczynie obojętnym. Sadzić wyłącznie wiosną (sadzona jesienią łatwo przemarza). Po posadzeniu wymaga przycięcia.
Choroby i szkodniki: Problemy w uprawie może sprawiać kędzierzawość liści brzoskwiń oraz brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Ze szkodników mogą wystąpić mszyce, zwójka koróweczka, pordzewiacz śliwowy, przędziorki.

Więcej informacji na stronie poradnika ogrodniczego: Brzoskwinia płaskoowocowa ‘Saturn’