Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium)

Opis: Trybula ogrodowa jest rośliną jednoroczną. Należy do rodziny baldaszkowatych, podobnie dobrze znana pietruszka zwyczajna. Jasnozielone, wiotkie, pierzaste liście o trójkątnym zarysie, które późnym latem często przebarwiają się na purpurowo. Żebrowane łodygi osiągają około 50 cm wysokości, rozgałęziają się w górnej części. Kwiaty trybuli są koloru białego, zebrane w szczytowych baldachach, pojawiają się od maja do czerwca. Roślina wydziela przyjemny, lekki anyżkowy aromat, intensywniejszy jednak od zapachu pietruszki.
Uprawa i pielęgnacja: Najlepsze stanowiska półcieniste, ale poradzi sobie również w słońcu, gleby żyzne, przepuszczalne. Trybula nadaje się również do uprawy w skrzynkach i pojemnikach balkonowych. Pierwsze zbiory aromatycznych listków trybuli są możliwe już po 7-8 tygodniach od siewu, gdy osiągną one po 10 cm
Rozmnażanie: Trybulę ogrodową rozmnaża się przez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu lub donic. Nasiona można wysiewać już od początku kwietnia.
Szkodniki i choroby: Zazwyczaj brak.
Zastosowanie: Jej charakterystyczny smak i aromat, sprawiły, iż ma ona zastosowanie jako dodatek do wielu potraw w kuchni holenderskiej, angielskiej i francuskiej. Świeżo zebrane i posiekane listki trybuli ogrodowej są doskonałym dodatkiem do twarogu, omletów, sałatek i surówek warzywnych oraz zup. Aromatyczne listki trybuli dodaje się też do potraw mięsnych, ryb i zup To bogate w witaminy zioło, z którego uzyskuje się aromatyczny olejek lotny, karoten i witaminę C, może być też stosowane jako lek poprawiający trawienie i łagodzący wzdęcia, zaś w kosmetyce – jako środek przeciw zmarszczkom.

Fot. pixabay.com