Rumianek pospolity (Chamomilla recutita)

Opis: Jednoroczny gatunek rozpowszechniony w całej Europie, Azji oraz na dużym obszarze Stanów Zjednoczonych. W Polsce rumianek porasta przydrożne miedze, rumowiska a także ugory. Roślina tworzy wyprostowane, silnie rozgałęzione w szczytowych partiach łodygi wysokości około 60 cm zwieńczone koszyczkami niewielkich kwiatostanów zbudowanych z kwiatów rurkowych oraz języczkowych. Kwitnienie rozpoczyna się już w maju i trwa do początków września. Łodygi pokryte są soczyście zielonymi dwukrotnie pierzastymi liśćmi przypominającymi z daleka ulistnienie kopru ogrodowego. Roślina stosowana jest w kosmetyce oraz ziołolecznictwie.  Preparaty oparte na suszu kwiatowym stosuje się zewnętrznie w postaci naparów do przemywania ran oraz wyciągów alkoholowych. Zastosowanie wewnętrzne maja głównie napary wodne cechujące się właściwościami rozkurczowymi, przeciwzapalnymi oraz odkażającymi. Również w kosmetyce rumianek jest popularnym składnikiem maseczek, kremów, szamponów do włosów, balsamów oraz ziołowych past do zębów.
Uprawa i pielęgnacja: Rośliny rozwijają się doskonale na praktycznie każdej zasobnej w składniki pokarmowe oraz umiarkowanie wilgotnej  glebie ogrodowej. Optymalne stanowisko uprawy rumianku pospolitego to pełne słońce.
Rozmnażanie: Przez jesienny lub wiosenny wysiew nasion od razu na miejsce stałe. Jeśli pozwolimy dojrzeć nasionom rośliny dadzą obfity samosiew.
Choroby i szkodniki: Nie stwierdzono.