Pszczelnik mołdawski (Dracocephalum moldavicum)

Opis: Roślina jednoroczna z rodziny warugowatych, pochodząca, z Azji i czasem nazywana mylnie melisą turecką. W Polsce pszczelnik mołdawski występuje jako roślina uprawna, czasem dziczejąca. Rozgałęziające się łodygi osiągają do 50 cm wysokości. Liście lancetowate, górne o ząbkach zakończonych szczecinkami. Kwiatostany typu kłosowego o długości do 40 cm. Kwiaty barwy białej lub fioletowej. Kwitnie od połowy lipca do końca sierpnia (przy sprzyjającej pogodzie nawet do połowy września). Może być uprawiany jako roślina ozdobna, choć przede wszystkim jest cenioną rośliną miododajną o aromatycznym zapachu. Pszczoły bardzo lubią ten zapach, dlatego też uprawa nawet niewielkiego zagonka pszczelnika może mieć pewne znaczenie w gospodarce pasiecznej, używa się go bowiem do nacierania rąk, rojnic, uli itp. Roślina dostarcza też surowca do pozyskiwania olejku eterycznego (cytranu).
Uprawa i pielęgnacja: Pszczelnik najlepiej udaje się na stanowiskach słonecznych, glebach żyznych, wapiennych, bogatych w składniki mineralne i dostatecznie wilgotnych.
Rozmnażanie: Wysiew nasion wprost do gruntu w połowie kwietnia.
Choroby i szkodniki: Roślina raczej niezawodna.