Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)

Opis: Jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią z rodziny ogórecznikowatych. Na o grubej, rozgałęzionej łodydze dolne liście są duże, eliptyczne, a górne – małe, siedzące. Pięciopłatkowe, niebieskie kwiaty tworzą baldachogrona. Owocem jest czterokrotna rozłupnia. Cała roślina jest szczeciniasto owłosiona. Ma smak i zapach świeżego ogórka. Surowcem zielarskim jest ziele Herba Boraginis i olej z nasion Oleum Boraginis.
Uprawa i pielęgnacja: Roślina niewymagająca. Jednak ogórecznik lekarski lepiej rośnie na ziemi żyznej, zwięzłej i wilgotnej o odczynie obojętnym. Lubi stanowiska słoneczne osłonięte od wiatru.
Rozmnażanie: Przez wysiew nasion w kwietniu bezpośrednio do gruntu na głębokość 1-2 cm. Ogóreczniki wschodzą po 14-21 dniach.
Inne zastosowania: W medycynie – olej z nasion zalecany przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, przy zaburzeniach wydzielania wewnętrznego, przy wysokim poziomie cholesterolu, łuszczycy i innych problemach skórnych. W kosmetyce – do przemywania i oczyszczania skóry, do kąpieli, do produkcji kremów i toników. W ogrodzie – odstrasza niektóre szkodniki. Do dekoracji – kwiatki w kształcie gwiazdek ozdabiają półmiski z potrawami oraz napoje owocowe, suszone kwiaty używa się do potpourri.