Mak polny (Papaver rhoeas)

Opis: Jest to roślina jednoroczna z rodziny makowatych, o wzniesionej, owłosionej i rozgałęzionej łodydze, wys. do 60 cm. Występuje jako uciążliwy choć ładny chwast na polach, przydrożach, nieużytkach.  Liście ma szarozielone, pojedyncze lub podwójnie pierzastodzielne, o ząbkowanych brzegach. Mak polny kwitnie od maja do lipca, kwiaty o śr. 4-5 cm są czteropłatkowe, purpurowe lub ciemnoczerwone z czarną plamką u nasady. Owocem jest kulista torebka – makówka. Roślina trująca.

Uprawa i pielęgnacja: Uprawiamy maki na słonecznym stanowisku, w każdej mocno przepuszczalnej glebie. Nie znoszą przesadzania.

Rozmnażanie: Przez rzadki wysiew późną jesienią lub wiosną wprost  na stanowisko stałe.

Choroby i szkodniki: Pędy i kwiaty atakują mszyce.

Inne zastosowania: W medycynie – używany w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej, przy bezsenności i zaburzeniach trawienia; do barwienia leków. Do dekoracji – nadają się do letnich bukietów z chabrami i rumiankiem ;płatki do dekoracji stołu i potpourri.  W kuchni – płatkami barwi się wina i napoje; nasiona wykorzystuje się podobnie jak maku lekarskiego.

Zobacz również: Mak – uprawa, kwiaty maku