Groszek pachnący (Lathyrus odoratus)

Kategoria: Rośliny jednoroczne – Autor: rafaloku – 15/03/2013

Groszek pachnącyOpis: Groszek pachnący to jednoroczna roślina pnąca, pochodząca z obszarów Włoch i Grecji, ceniona za pachnące, motylkowate kwiaty o pastelowych barwach, w odcieniach bieli, różu, czerwieni, błękitu i fioletu. Kwitnie latem, od czerwca do sierpnia. Pędy wiotkie, kanciaste, oskrzydlone. Istnieje wiele odmian różniących się długością pędów i osiąganą wysokością. Najwyższe mogą się wspinać do wys. 3 m, wymagają podpór, najniższe, karłowe odmiany osiągają zaledwie 30 cm wys. Liście złożone z jednej pary eliptycznych listków, niektóre przekształcają się w wąsy czepne, pozwalające roślinie utrzymywać się przy podporach. Doskonała roślina do sadzenia przy płotach, balustradach i tyczkach. Na rabatach dobrze komponuje się z innymi kwiatami rocznymi, np. z chabrem bławatkiem, kosmosem, ślazówką, lewkonią. Groszek pachnący może być też sadzony w balkonowych skrzynkach i uprawiany na kwiat cięty.
Uprawa i pielęgnacja: Groszek pachnący lubi stanowisko ciepłe i słoneczne, do półcienistego. Wymaga gleby żyznej (wskazana duża zawartość wapnia i potasu), przepuszczalnej ale jednocześnie wilgotnej. W sezonie wegetacyjnym wymaga regularnego nawadniania oraz nawożenia kompostem lub nawozem wieloskładnikowym.
Rozmnażanie: Wysiew nasion wprost do gruntu pod koniec marca lub na początku kwietnia. Można wysiewać partiami aż do czerwca, aby otrzymać rośliny kwitnące jeszcze jesienią, aż do pierwszych przymrozków.
Choroby i szkodniki: Nasiona mogą być zjadane przez gryzonie, a ptaki i ślimaki mogą uszkadzać siewki. Rosnącym roślinom mogą zagrażać mszyce, wciornastki, a z chorób szara pleśń i mączniak. W zbyt mokrej glebie może wystąpić zgnilizna podstawy łodygi. Problemy w uprawie groszku pachnącego jednak pojawiają się bardzo rzadko.

Przeczytaj również: Groszek pachnący – urokliwe pnącze o pachnących kwiatach

Fot. © tmass – Fotolia.com

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment