Gorczyca czarna (Sinapsis nigra)

Kategoria: Rośliny jednoroczne,Zioła – Autor: Herbi – 12/02/2010

Opis: syn. Brassica nigra. Inne nazwy – czarna kapusta, kapusta gorczyca. Jest to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych. Wzniesiona łodyga w dolnej części jest owłosiona, a w górnej gładka. Dolne liście kształtu liry, górne są lancetowate. Kwiaty intensywnie żółte z ciemnymi żyłkami, zebrane w grona. Kwitną w czerwcu-lipcu. Owoce – znana przyprawa- to łuszczyny czarnego koloru. Gorczyca jest rośliną miododajną. Gorczyca czarna dorasta do 120 cm wysokości. W ogrodach jest wszechstronną rośliną na zielony nawóz. Rośnie szybko, doskonale spełnia rolę ściółki, wspomaga gruzełkowatość gleby i rośnie nawet na ubogich glebach.

Uprawa i pielęgnacja: Roślina wymaga żyznej, gliniasto-piaszczystej gleby zasobnej w wapń i słonecznego stanowiska.

Rozmnażanie: Przez wysiew nasion w kwietniu bezpośrednio do gruntu.

Szkodniki i choroby: Gorczyca jest wrażliwa na suszę i atakowana przez szkodniki takie jak gnatarz rzepakowiec, chowacze, tantniś krzyżowniczek. Z chorób zagraża jej zgorzel siewek i czerń krzyżowa.

Inne zastosowania: W kuchni – znana jest przede wszystkim jako składnik ostrych musztard. Przyprawia się nią marynaty, wędliny, kiszone warzywa i surówki. W medycynie – nasiona gorczycy Semen sinapsis, stosuje się do okładów w chorobach reumatycznych. W kosmetyce – z gorczycy wytwarza się preparat do usuwania piegów. Ciekawostki – gorczyca jest hiperakumulatorem złota, w sprzyjających warunkach akumulacja złota osiąga 10 g złota na tonę suchej masy.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment