Balsamka ogórkowata (Momordica charantia)

Opis: Balsamka ogórkowata znana również pod nazwą przepękla ogórkowata, należy do rodziny dyniowatych. Jest atrakcyjnym, jednorocznym pnączem, tworzącym cienkie i wiotkie pędy, które wspinają się po podporach dzięki czepnym wąsom, na wysokość do 3 metrów. Wytwarza nieduże, klapowate i owłosione liście, łodygi obsypane uroczymi, żółtymi kwiatami wabiącymi owady. Kwitnie od czerwca do lipca. Charakterystyczne, zielone owoce pojawiają się we wrześniu, są podłużne, przypominają ogórki, jednak ich skórka jest bardzo pofałdowana i brodawkowata, a końcówki owoców z jednej strony ostro zakończone. Dorastają do 18 cm długości, a w miarę dojrzewania stają się najpierw żółte, potem pomarańczowe, aż w końcu pękają uwalniając nasiona. Częściami jadalnymi balsamki są jej liście, młode pędy i nasiona, a przede wszystkim oryginalne, zielone owoce o ciekawym smaku i cennych właściwościach odżywczych.
Uprawa i pielęgnacja: Balsamka jest warzywem o dużych wymaganiach cieplnych. Uprawa balsamki w gruncie jest możliwa, jednak uprawa tego warzywa w tunelu foliowym pozwoli uzyskać znacznie wyższy plon, a owocowanie można wydłużyć aż do jesieni. Pod uprawę należy wybierać miejsca słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru, gleba powinna być próchniczna, przepuszczalna i umiarkowanie wilgotna. Wymagane zabiegi w uprawie balsamki ogórkowatej to przede wszystkim: podlewanie, nawożenie i usuwanie chwastów.
Choroby i szkodniki: Może być porażana przez mozaikę ogórka, mączniaka prawdziwego ogórka oraz atakowana przez mszyce i przędziorki. Jak widać, zagrożenia są podobne jak dla ogórków i w podobny sposób trzeba chronić balsamkę.