Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum)

Opis: Pietruszka naciowa to roślina dwuletnia o jadalnych, intensywnie zielonych i bardzo aromatycznych liściach. Występuje w odmianach o liściach kędzierzawych oraz gładkich. Liście pietruszki naciowej można wykorzystywać do bezpośredniego spożycia oraz jako przyprawę do potraw. Pietruszka naciowa jest łatwa w uprawie i zawiera bardzo dużo witamin. Liście pietruszki bogate są sole mineralne, zwłaszcza wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy A, B1, B2. Ponadto pietruszka naciowa stanowi jedno z najbogatszych źródeł witaminy C.

Uprawa i pielęgnacja: Najlepsze pod uprawę pietruszki jest miejsce słoneczne lub lekko zacienione, ale z dużą ilością rozproszonego światła. Wymaga ziemi żyznej, próchnicznej, przepuszczalnej i umiarkowanie wilgotnej. Toleruje odczyn gleby od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. Na zbiór letni i jesienny nasiona należy wysiać wczesną wiosną, natomiast na zbiór wiosenny, wskazany jest siew pod osłonami w lipcu. Pierwszy zbiór przeprowadza się po upływie ok. 4 miesięcy od daty wysiewu kolejne dwa lub trzy co 4 tygodnie. Pietruszka naciowa będzie rosła dobrze w towarzystwie pora, rzodkiewki, pomidora. Nie należy sadzić pietruszki w sąsiedztwie sałaty.

Rozmnażanie: Przez wysiew nasion.

Choroby i szkodniki: Pietruszka naciowa może być porażana przez alternariozę naci oraz mączniaka rzekomego. Ze szkodników mogą jej zagrażać między innymi mszyce, nicienie i połyśnica marchwianka.

Fot. pixabay.com