Szorstkowiec Wagnera (Trachycarpus wagnerianus)

Kategoria: Palmy,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 04/02/2011

Opis: Jedna z najbardziej mrozoodpornych palm, przez znawców uważana nawet za odporniejszą niż Trachycarpus fortunei. Pochodzi z górzystych terenów południowych i środkowych Chin oraz Japonii. Rośnie tam nawet na wysokości 2500 m n.p.m. W naturalnym środowisku dorasta do 5 m wysokości, w uprawie doniczkowej i w zimniejszych strefach pozostaje niższa. Ma dekoracyjne, ciemnozielone liście, sztywniejsze, mocniejsze i mniejsze niż u Trachycarpus fortunei. Dorosłe okazy mają liście o średnicy 30-60 cm. Palma rośnie powoli, ma pokrój drzewiasty. Pień pokryty jest charakterystycznymi brązowymi włóknami, które z wiekiem odpadają. U starszych egzemplarzy dolna część pnia jest z tego względu ich pozbawiona.

Uprawa i pielęgnacja: Ziemia dla tej palmy powinna być dobrze przepuszczalna, bogata w próchnicę, o obojętnym pH. Stanowisko jasne, możliwie w pełnym słońcu. W stanowisku cienistym palma rośnie wolniej. Miejsce dla szorstkowca Wagnera powinno być osłonięte od wiatru. W maju możemy palmę wystawić do ogrodu, najpierw stopniowo przyzwyczajając ją do słońca. Podlewamy umiarkowanie, palma ta nie znosi wody stojącej w korzeniach. Palma ta w naturze rośnie w górach, gdzie przyzwyczajona jest do chłodniejszego klimatu. Optymalna temperatura to 15-20 st. C. Może być trzymana w donicy na dworze, o ile temperatura zimą nie przekroczy w nocy – 10 st. C. Zalecane jest zimowanie palmy w miejscu chłodnym i w miarę jasnym. W cieplejszych regionach Polski można próbować uprawy gruntowej, nie jest to jednak możliwe bez odpowiedniego zabezpieczenia, a najczęściej wiąże się z dodatkowym dogrzewaniem. Szorstkowiec Wagnera wytrzymuje krótkotrwałe spadki temperatur do – 17-20 st. C.  Nawozimy od kwietnia do września nawozem do roślin zielonych lub specjalnym nawozem do palm. Przesadzamy jedynie wtedy, gdy korzenie niemal rozsadzają doniczkę.

Rozmnażanie: Z nasion.

Szkodniki i choroby: Nadmierna wilgoć podłoża prowadzi do zgnilizny korzeni.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment