Kawa arabska (Coffea arabica)

Opis: Wiecznie zielony krzew lub drzewko, pochodzące z tropikalnych rejonów Afryki. W warunkach mieszkaniowych dorasta do 60-80 cm wysokości. Liście są ciemnozielone , nieco pokarbowane i błyszczące, wyrastające po dwa na przeciw siebie. Kwiaty kawy są małe, gwiazdkowate, śnieżnobiałe i pachnące. Wyrastają z kątów liści w trzecim lub czwartym roku uprawy. Okres wegetacji i kwitnienia przypada na miesiące letnie, od marca-kwietnia do sierpnia-września. Kawa należy do niemałej grupy roślin, które w pewnym sensie swoje istnienie w mieszkaniach zawdzięczają zainteresowaniu wyjątkowych miłośników rzadkich okazów flory.
Uprawa i pielęgnacja: Kawa arabska preferuje miejsca półcieniste, z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego. W okresie spoczynku, roślinie należy zapewnić umiarkowaną temperaturę ok. 16-18 st C. W okresie wzrostu podlewamy obficie, miękką wodą, z dodatkiem nawozu, pamiętając jednak, aby nadmiar wody nie pozostawał na spodku. Zimą podlewamy oszczędniej, nie dopuszczając do przesuszenia bryły korzeniowe. Przesadzamy roślinę w zależności od potrzeb, na początku wegetacji. Kawa wymaga ziemi zasobnej, próchnicznej i przepuszczalnej, lekko kwaśnej. Jako drenaż można zastosować np. keramzyt, poprawi to dostęp powietrza do korzeni.
Rozmnażanie: Z nasion, zaraz po zbiorze.
Choroby i szkodniki: Zimą roślina może być atakowana przez szkodniki z rodziny czerwcowatych.