Jukka rostrata (Yucca rostrata)

Opis: Jukki należą do rodziny agawowatych. Jukka rostrata dorasta do 1-4 m wysokości, jest bardzo dekoracyjną, łatwą w uprawie roślina, która dodatkowo łatwo się ukorzenia. Juka rostrata wykształca koronę niemal niebieskich liści z żółto zaznaczonymi końcami. Są one delikatnie ząbkowane, giętkie, mają 25-60 cm długości, 1-1,5 cm szerokości i należą do najładniejszych spośród jukk wykształcających pień. Kremowo-białe dzwonkowate kwiaty zebrane są w wiechy, pojawiają się na od marca do kwietnia na łodygach o długości 1-2 m. Pień z czasem może się rozgałęziać. Suche liście przez długi czas pozostają na pniu. Może być hodowana w ogrodzie zimowym. Wytrzymuje ekstremalne upały i susze, a ponadto mrozy, nawet do -20°C, przy zapewnieniu bardzo suchego stanowiska. Doskonała do uprawy doniczkowej.
Uprawa i pielęgnacja: Jesienią i zimą wymaga, by chronić jej koronę przed opadami, aby do serca nie dostała się woda. Mogłoby być dla rośliny zabójcze. Dodatkowo jukki, których pnie są rozgałęzione muszą być w miejscach tych rozgałęzień zabezpieczone przed wilgocią. Juki rostrata preferują stanowiska w pełnym słońcu, glebę dobrze przepuszczalną i piaszczystą. Podlewanie umiarkowane, można przesuszać ziemię. Zimą ograniczamy nawadnianie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy roślinę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść ją na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów. Mrozoodporna do ok. -20°C, przy zapewnieniu bardzo suchego stanowiska.
Rozmnażanie: Z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.
Szkodniki i choroby: Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić jukkę do nowego podłoża, nie podlewać.