Hoja różowa (Hoya carnosa)

Opis: Roślina pochodząca ze Wschodniej Azji. Należy do grupy hoi sukulentycznych. Jest to popularne pnącze, które wymaga rozpinania. Roślina hodowana w mieszkaniach. Liście są grube i mięsiste o kształcie lancetowatym. Mają one kolor zielony i czasem na wierzchniej stronie pojawiają się białe plamki. Osiągają one długość do 15 cm i szerokość do 5 cm. Pędy hojii różowej są wiotkie i jeśli nie zostaną podparte to zwisają z doniczki. Kwitnie w okresie od wiosny do jesieni. Kwiaty mają kształt białych gwiazdek z różowym oczkiem w środku. Wyglądają jakby były zrobione z wosku. Zebrane są w zwisające baldachowate kwiatostany, na które składa się po ok. 20 i więcej kwiatów. Kwiaty wydzielają bardzo silny zapach. Po przekwitnięciu pozostałości kwiatów nie należy obcinać, ponieważ w tym samym miejscu wyrosną następne kwiaty.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko jasne, lecz nie w pełnym nasłonecznieniu. Temperatura w okresie wzrostu powinna wynosić 16-20°C i podlewanie powinno być umiarkowane, natomiast zimą utrzymujemy temperaturę 10 -15°C i podlewamy oszczędnie.
Rozmnażanie: Poprzez ukorzenianie sadzonek pędowych.
Choroby i szkodniki: Należy uważać na tarczniki, przędziorki i wełnowce. Ponadto przelanie rośliny może doprowadzić do zgnilizny korzeniowej.