Gasteria (Gasteria Duval)

Opis: Gasteria należy do rodziny złotogłowatych. Kształt liści jest ciekawy. Są spłaszczone, zielone i pokryte licznymi białymi brodawkami. Młode rośliny mają je pod kątem około 45 stopni, starsze natomiast układają je poziomo tuż przy ziemi. Korzenie gasterii są mięsiste. Im rzadziej i nieregularnie podlewamy roślinę tym stają się grubsze bo magazynują wodę. Pęd kwiatostanowy wyrasta z pomiędzy liści. Kwiaty wyrastają na długiej łodyżce. Mają kolor cielisty a końce są jasno zielone, turkusowe. Gasterię w dobrych warunkach kwitną o każdej porze roku. Dorastają do 30 cm (starsze okazy)
Uprawa i pielęgnacja: Gasterie lubią stanowiska jasne, ale nadmiar palących promieni potrafi je zabić w naszych warunkach. Rośliny stają się fioletowe i obumierają. Służy im wystawienie na zewnątrz, ale trzeba zabezpieczyć rośliny przed palącymi promieniami. Podłoże dla gasterii powinno być bardzo przepuszczalne i porowate, bo rośliny są wrażliwe na nadmiar wody w glebie jak wszystkie sukulenty. Zimą powinny przejść spoczynek i powinniśmy obniżyć temperaturę otoczenia do 10-15 stopni. Podlewamy, gdy podłoże solidnie przeschnie. Nawozimy co 14 dni nawozem dla kaktusów.
Rozmnażanie: Rośliny możemy rozmnożyć przez nasiona, lecz jest to bardzo trudne, gdyż możemy trafić na stare nasiona. Najlepiej rozmnożyć gasterię przez odrosty korzeniowe (młode roślinki wyrastające obok rośliny matecznej) lub sadzonki liściowe.
Choroby i szkodniki: Jeżeli zalewamy podłoże efektem jest gnicie korzeni i całych roślin. Zbyt zimne otoczenie powoduje czarne plamy na liściach. Ze szkodników zaatakować mogą wełnowce.

Fot. Tequila, publikacja na licencji CC-BY-SA-3.0, źródło: Wikimedia Commons. Na zdjęciu przedstawiona jest Gasteria armstrongii