Agawa meksykańska (Agave parryi) var. couesii

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 23/12/2011

Opis: Agawa ta osiąga do 1 m wysokości i zdaje się być jeszcze bardziej mrozoodporna od agawy parryi. Tworzy ładne, zwarte rozety jasnozielonych liści. Dzięki wykształcanym bocznym odrostom korzeniowym można ją łatwo rozmnożyć. Jej naturalnym środowiskiem jest Arizona. Mrozoodporna do -18°C. Dekoracyjna i łatwa w uprawie roślina tarasowa. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości. Po zakwitnięciu agawa obumiera.
Uprawa i pielęgnacja: Agawa meksykańska może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.
Rozmnażanie: Z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.
Szkodniki i choroby: Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić agawę meksykańską do nowego podłoża, nie podlewać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment