Lilia L.O (Lilium longiflorum x oriental) ‘Dolcetto’

Opis: Majestatyczne kwiaty, jasno różowe o kształcie trąbkowym, skierowane w bok zbudowane z 6 kwiatów osadzonych na pędzie. Kwiaty sześciopłatkowe z 1 słupkiem o białym znamieniu i 6 pylnikami o ciemnoróżowym pyłku, delikatnie słodko pachnące. Lilie ‘Dolcetto’ kwitną w drugiej połowie lipca. Liście ciemnozielone, szeroko lancetowate, dość rzadko rozmieszczone na pędzie.
Pęd sztywny, osiągający wysokość ok. 1,3 m.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne lub półcieniste, podstawa pędu powinna być lekko ocieniona. Wskazane jest ściółkowanie warstwą kory lub obsadzanie roślinami okrywowymi. Lilia ‘Dolcetto’ wymaga gleby o lekko kwaśnym odczynie- pH 5,5-6,5, próchnicznej, umiarkowanie wilgotnej, przepuszczalnej, szczególnie zimą należy zabezpieczyć cebule przed nadmierną wilgocią. Cebule sadzimy jesienią (do końca października) lub wczesną wiosną (kwiecień- maj) na głębokość 3 krotnej wysokości cebuli. Po kwitnieniu należy usuwać przekwitłe kwiatostany, pozostawiając jak najdłuższą łodygę z liśćmi aż do jej samoistnego całkowitego zaschnięcia. Przed zimą wskazane jest okrycie lilii grubą warstwą ściółki lub stroiszu.
Rozmnażanie: Z cebul przybyszowych i z oddzielonych łusek,
Choroby i szkodniki: Lilie mogą być atakowane przez choroby grzybowe: szarą pleśń, zgniliznę podstawy cebul, fuzariozę cebul, zgniliznę podstawy pędu, rdzę lilii. Choroby wirusowe: Utajony wirus lilii, wirus mozaiki ogórka, wirus pstrości tulipana, wirus nekrotycznej kędzierzawki tytoniu, oraz przez szkodniki: wciornastka liliowca, ostępkę liliankę, poskrzypkę liliową.
Zastosowanie: Rabaty bylinowe, pojemniki, zachowują długo trwałość jako kwiaty cięte.