Kamasja Kusika (Camassia cusickii)

Kategoria: Rośliny cebulowe – Autor: rafaloku – 11/10/2012

Opis: Kamasje to rośliny cebulowe pochodzące z Ameryki Północnej i Południowej. Kamasja Kusika to najsilniej rosnący gatunek z tego rodzaju, osiągający wys. 80-100 cm. Tworzy długie wrzecionowate liście o dł. do 50 cm i duże grona z kilkudziesięcioma kwiatami w kolorze jasnoniebieskim lub lila. Kwiaty o średnicy ok. 5 cm otwierają się na przełomie wiosny i lata. Jako pierwsze otwierają się kwiaty w dolnej części kwiatostanu, a następnie rosnące coraz wyżej. Jej cebule są duże, okryte jasnobrązową, błyszczącą łuską. Można sadzić na rabatach lub na trawniku.

Uprawa i pielęgnacja: Kamasje Kusika należy sadzić w miejscach słonecznych, tolerują też lekki cień. Najlepiej rosną na glebach próchniczych i wilgotnych ale radzą sobie też na słabszych. Cebule sadzi się jesienią, dostosowując głębokość sadzenia do ich wielkości (zazwyczaj sadzi się na głębokość 10 – 15 cm) w odległościach co 15 cm. W rejonach o mroźnym klimacie zagony okrywamy na zimę, w cieplejszych miejscach kraju nie jest to konieczne. Wiosną, po rozpoczęciu wegetacji, rośliny regularnie nawadniamy do czasu aż zakwitną. Po kwitnieniu zaprzestajemy nawadniania, gdyż rośliny muszą się przygotować do letniego spoczynku. Przekwitnięte łodygi kwiatowe wycinamy (chyba, że chcemy otrzymać nasiona do rozmnażania). Cebule wykopuje się na początku lipca i do jesieni przechowuje w przewiewnym pomieszczeniu w temp. 15-20°C.

Rozmnażanie: Łatwo rozmnaża się poprzez oddzielenie cebul przybyszowych, których co roku roślina wytwarza po kilka. Nowe rośliny zakwitną po 2-3 latach. Możliwe jest też rozmnażanie z nasion ale na kwitnienie nowych okazów trzeba będzie czekać aż 3 do 5 lat, a odmiany uprawne nie zachowają cech roślin matecznych. Nasiona wysiewa się zaraz po zbiorze w przepuszczalnej i wilgotnej glebie.

Choroby i szkodniki: Zazwyczaj brak.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment