Kamasja jadalna (Camassia aesculenta)

Kategoria: Rośliny cebulowe – Autor: rafaloku – 11/10/2012

Opis: Syn. Camasia quamash. Gatunek rośliny cebulowej z rodzaju Kamassia (Camassia). Do rodzaju zalicza się 6 gatunków pochodzących z Ameryki Płn. i Płd. ale kamasja jadalna uchodzi za najpiękniejszy. Kamasja jadalna dorasta do 40 cm wysokości. Ponad kępami długich, równowąskich liści, pojawiają się krótkie, gęste kwiatostany, składające się z bladoniebieskich do fioletowoniebieskich i białych kwiatów o średnicy ok 4 cm. Cebule są małe, prawie kuliste, pokryte ciemnobrązową łuską. Cebule kamasji jadalnej są jadalne i dawniej stanowiły ważne źródło pożywienia dla Indian z północno-zachodniej części Ameryki Płn.

Uprawa i pielęgnacja: Kamasje sadzimy na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych, próchniczych i wilgotnych. Cebule sadzi się jesienią, dostosowując głębokość sadzenia do ich wielkości (zazwyczaj sadzi się na głębokość 10 – 15 cm). W rejonach o mroźnym klimacie zagony okrywa się na zimę, w cieplejszych miejscach kraju nie jest to konieczne. Wiosną, po rozpoczęciu wegetacji, rośliny regularnie nawadniamy do czasu aż zakwitną. Po kwitnieniu zaprzestajemy nawadniania, gdyż rośliny muszą się przygotować do letniego spoczynku. Przekwitnięte łodygi kwiatowe wycinamy (chyba, że chcemy otrzymać nasiona do rozmnażania). Cebule wykopuje się na początku lipca i do jesieni przechowuje w przewiewnym pomieszczeniu w temp. 15-20°C.

Rozmnażanie: Łatwo rozmnaża się poprzez oddzielenie cebul przybyszowych, których co roku roślina wytwarza po kilka. Nowe rośliny zakwitną po 2-3 latach. Możliwe jest też rozmnażanie z nasion ale na kwitnienie nowych okazów trzeba będzie czekać aż 3 do 5 lat, a odmiany uprawne nie zachowają cech roślin matecznych. Nasiona wysiewa się zaraz po zbiorze w przepuszczalnej i wilgotnej glebie.

Choroby i szkodniki: Zazwyczaj brak.

Autorem fotografii jest Walter Siegmund. Źródło: Wikimedia Commons.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment