Cebulica hiszpańska (Scilla campanulata)

Opis: Efektowna roślina cebulowa występująca w naturze na dużym obszarze Afryki Północnej oraz Półwyspie Iberyjskim. Wczesną wiosną z dużych kremowych cebul wyrastają równowąskie, soczyście zielone liście długości około 30 cm a tuż po nich pędy dźwigające kilkanaście dzwonkowatych kwiatów średnicy około 2 cm. Kwitnienie cebulicy hiszpańskiej trwa od maja do połowy czerwca. Po kwitnieniu liście zaczynają  zamierać.
Uprawa i pielęgnacja: Optymalne warunki uprawy cebulicy hiszpańskiej to słoneczne lub półcieniste stanowisko oraz wilgotna, żyzna, niezakwaszona, próchniczna gleba z dobrym drenażem. Roślina całkowicie mrozoodporna.
Rozmnażanie: Przez wysiew nasion jesienią lub oddzielanie cebul potomnych w okresie spoczynku letniego.
Choroby i szkodniki: Cebule mogą być czasem zjadane przez gryzonie, np. nornice.