Winorośl (Vitis) ‘Iza’

Opis: Odmiana dość powszechna i chętnie uprawiana przez amatorów ze względu na dużą plenność, dobrą mrozoodporność i odporność na choroby. Winorośl ‘Iza’ tworzy krzewy silnie rosnące. Plenność średnia do obfitej w zależności od warunków uprawowych. Owoce średniej wielkości, zielonkawo-żółte, z nalotem, zebrane w średniej wielkości grona. Są soczyste i smaczne. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na wino. Jest to odmiana wczesna – owoce dojrzewają w drugiej dekadzie sierpnia. Nie powinny długo pozostawać na krzaku, gdyż są chętnie atakowane przez osy i pszczoły.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, ciepłe i zaciszne, osłoniętych od wiatrów. Z tego względu dobrze jest sadzić przy południowej lub południowo-zachodniej ścianie domu. Wymaga gleb żyznych, głęboko uprawionych, przepuszczalnych, lekko wilgotnych, o pH 6 do 7,5. Sadzonki ulistnione, sprzedawane w pojemnikach, można sadzić od połowy maja (najlepiej po tzw. “zimnych ogrodnikach”). Sadzonki w stanie bezlistnym sadzi się jesienią (październik listopad) lub wiosną (marzec, kwiecień). Latem regularnie nawadniamy. Na zimę winorośl ‘Iza’ wymaga okrycia, szczególnie w pierwszych latach uprawy. Mrozoodporność do -24°C.
Rozmnażanie: Z sadzonek pędowych, przez odkłady lub szczepienie.
Choroby i szkodniki: Winorośl ‘Iza’ bywa porażana przez mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Odmiana ‘Iza’ jest dość odporna na choroby, niektóre źródła podają, że na mączniaka je zupełnie odporna. Dojrzewającym owocom zagrażają też ptaki. Jedyną ochroną jest rozpięcie specjalnej siatki.