Winorośl (Vitis) ‘Schuyler’

Kategoria: Krzewy owocowe,Pnącza,Rośliny sadownicze – Autor: rafaloku – 21/01/2010

Opis: Krzew o silnym wzroście, plonujący regularnie i obficie. Winorośl ‘Schuyler’ daje owoce średniej wielkości, kuliste lub bardzo zbliżone do kulistych, zebrane w średniej wielkości grona. Skórka ciemnogranatowa z mocnym niebieskim nalotem. Owoce są soczyste i smaczne. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory. Dojrzewają od początku września.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, ciepłe i zaciszne, osłoniętych od wiatrów. Z tego względu dobrze jest sadzić przy południowej lub południowo-zachodniej ścianie domu. Wymaga gleb żyznych, głęboko uprawionych, przepuszczalnych, lekko wilgotnych, o pH 6 do 7,5. Sadzonki ulistnione, sprzedawane w pojemnikach, można sadzić od połowy maja (najlepiej po tzw. “zimnych ogrodnikach”). Sadzonki w stanie bezlistnym sadzi się jesienią (październik listopad) lub wiosną (marzec, kwiecień). Latem regularnie nawadniamy. Na zimę winorośl ‘Schuyler’ wymaga okrycia, szczególnie w pierwszych latach uprawy.
Rozmnażanie: Z sadzonek pędowych, z odkładów lub przez szczepienie.
Choroby i szkodniki: Winorośl bywa porażana przez mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Odmiana ‘Schuyler’ jest średnio odporna na choroby. Wymaga profilaktycznej ochrony przed mączniakiem rzekomym. Dojrzewającym owocom zagrażają też ptaki. Jedyną ochroną jest rozpięcie specjalnej siatki. Dojrzewające owoce warto zrywać zawczasu, gdyż do bardzo dojrzałych chętnie przylatują osy.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment