Winorośl (Vitis) ‘Canadice’

Opis: Odmiana bezpestkowa, pochodząca z USA. Plonuje średnio. Owoce średniej wielkości lub małe, ciemnoróżowe, zebrane w wydłużone, średniej wielkości grona. W smaku lekko labrusca. Skórka łatwo oddziela się od miąższu. Dojrzewają we wrześniu.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, ciepłe i zaciszne, osłoniętych od wiatrów. Z tego względu dobrze jest sadzić przy południowej lub południowo-zachodniej ścianie domu. Winorośl ‘Canadice’ wymaga gleb żyznych, głęboko uprawionych, przepuszczalnych, lekko wilgotnych, o pH 6 do 7,5. Sadzonki ulistnione, sprzedawane w pojemnikach, można sadzić od połowy maja (najlepiej po tzw. “zimnych ogrodnikach”). Sadzonki w stanie bezlistnym sadzi się jesienią (październik listopad) lub wiosną (marzec, kwiecień). Latem regularnie nawadniamy. Na zimę wymaga okrycia, szczególnie w pierwszych latach uprawy. Rożne źródła różnie podają mrozoodporność do -27°C.
Rozmnażanie: Z sadzonek pędowych, z odkładów lub przez szczepienie.
Choroby i szkodniki: Odporność na choroby odmiany ‘Canadice’ jest średnia. W wilgotne lata zagraża głównie szara pleśń. Dojrzewającym owocom zagrażają też ptaki. Jedyną ochroną jest rozpięcie specjalnej siatki. Dojrzewające owoce warto zrywać zawczasu, gdyż do bardzo dojrzałych chętnie przylatują osy.