Wrzosiec krwisty (Erica carnea)

Opis: syn. E. herbacea, w. czerwony, w. wiosenny. Gatunek zimozielonej krzewinki z rodziny wrzosowatych. Te niewysokie, rozłożyste rośliny dorastają do 20-30 cm wysokości. Pędy są zdrewniałe u podstawy, wydłużone i cienkie. Liście igiełkowate, zielone lub żółte. Kwiaty dzbaneczkowate, długości 6 mm, zebrane w grono, w kątach zeszłorocznych liści, w kolorze różowym lub purpurowym. Wrzośce krwiste kwitną od lutego do kwietnia. Roślina mało wymagająca na półcieniste stanowiska w ogrodzie, w towarzystwie innych wrzosowatych lub iglaków.

Uprawa i pielęgnacja: Wymaga kwaśnej gleby lecz jest bardziej tolerancyjny od wrzosów na obecność wapnia. Jest także bardziej odporny od nich na mróz. Warto jednak przed zimą okryć go stroiszem z gałązek iglastych. Przy sadzeniu wrzośców, do próchnicznej, przepuszczalnej gleby dodajemy kwaśnego torfu. Uprawiamy je na słonecznym, otwartym stanowisku z dala od drzew liściastych, których opadłe liście mogą powodować choroby grzybowe. Rośliny ściółkujemy korą, a w czasie suszy obficie podlewamy. Wrzośce krwiste przycinamy tuż po przekwitnięciu, u podstawy uschniętych pędów kwiatowych.

Rozmnażanie: Przez podział roślin lub odkłady, które to czynności wykonujemy latem. W połowie lata można pobrać półzdrewniałe sadzonki wraz z piętką. Sadzić do zimnego inspektu.

Szkodniki i choroby: Zazwyczaj brak.