Różanecznik (Grupa Caucasicum) „Cunningham’s White”

Opis: Odmiana sprawdzona i dość stara, bo z roku 1830. Jest dość wysokim, bardzo kształtnym, gęstym krzewem, dorastającym do ok. 1,5 m. wys. i 1,5 m. szer. Kwiaty w białym kolorze, zebrane w duże kwiatostany. Górny płatek w każdym kwiecie posiada bardzo wyraźny wzór w postaci drobnych kropek w żółtobrązowym kolorze. Z czasem wzór może zaniknąć. Ciemne pylniki osadzone na białych pręcikach, długi słupek w białym kolorze. Kwitnie różanecznika „Cunningham’s White” jest bardzo bujnie w miesiącach maj- czerwiec, ale często powtarza kwitnienie pod koniec lata. Jest ono wtedy nieco mniej obfite. Liście skórzaste, ciemnozielone, dość gęsto osadzone na roślinie, pozostające na roślinie również przez okres zimy. Odmiana bardzo odporna na mróz bo do ok. – 29 st. C. Odporna również na zanieczyszczenia, dlatego bardzo polecana do nasadzeń miejskich.
Uprawa i pielęgnacja: Najważniejsze w uprawie różaneczników jest podłoże, które powinno próchnicze, wilgotne (ale nie mokre !) i mieć odczyn kwaśny o pH ok. 4-5. Ponieważ posiadają płytki i delikatny system korzeniowy, łatwo mogą zostać uszkodzone podczas prac ogrodniczych. Ta cecha powoduje również podatność na przesuszenie, dlatego ważnym zabiegiem jest ściółkowanie podłoża materiałem o odczynie kwaśnym np. korą z drzew iglastych. Na poprawę odporności, dobry wzrost i rozwój rośliny wpływa tez dodanie do gleby szczepionki mikoryzowej. Różaneczniki nie najlepiej znoszą cięcie, więc należy ograniczyć się do cięcia sanitarnego lub odmładzającego. Należy również stosować nawożenie grupą nawozów przeznaczonych dla różaneczników. Preferują miejsca cieniste lub półcieniste.
Rozmnażanie: W przypadku różaneczników rozmnażanie jest dość trudne. Można pokusić się o próbę rozmnożenia różanecznika „Cunningham’s White” przez sadzonki pędowe lub odkłady. W szkółkach rozmnaża się je również przez szczepienie.
Choroby i szkodniki: Różanecznikom mogą zagrażać przede wszystkim choroby grzybowe (np. fytoftoroza, nekroza różanecznika, zaraza wierzchołkowa pędów, mączniak prawdziwy) i choroby fizjologiczne np. z powodu zasolenia, przelania, złego odczynu gleby, braku wody lub braku składników mineralnych (np. chlorozy, zwijanie liści) oraz szkodniki (np. kibitnik azaliaczek, mączlik różanecznikowy, opuchlak truskawkowiec).