Róża wielkokwiatowa (Rosa) ‘Green Tea’

Opis: Syn. ‘Tan02474’. Róża wielkokwiatowa, szklarniowa, wyhodowana przez Rosen-Tantau w 2006 roku. Kwiaty pełne, białe, duże, śr. ok. 9 cm zbudowane klasycznie, osadzone pojedynczo i długo utrzymujące się na pędzie. W pąku żółto zielona. Zapach intensywny. Róża ‘Green Tea’ kwitnie od VI powtarzając kwitnienie do jesieni. Liście lekko połyskujące duże, ciemnozielone. Krzew o pokroju wąskim, zwartym, osiągający 0,7- 0,8 m wysokości.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko dla róży wielkokwiatowej ‘Green Tea’ powinno być słoneczne (należy jednak unikać sadzenia przy południowych ścianach gdyż może to doprowadzić do przegrzania rośliny), dobrze przewietrzane, umożliwiające szybkie obsychanie rośliny. Gleba głęboko uprawiona i nie zbita, próchniczna, piaszczysto gliniasta. Bardzo lekką glebę dobrze jest wzbogacić dodatkiem kompostu lub dobrze rozłożonym obornikiem, natomiast ciężką połączyć z piaskiem lub kompostem. Odczyn gleby powinien mieć wartość pH między 6,5 a 7,5. Glebę zasadową należy lekko zakwasić dodając do podłoża nieodkwaszonego torfu wysokiego, natomiast kwaśną odkwasić za pomocą nawozów wapniowych. W okresie suszy trzeba różę regularnie nawadniać nie mocząc przy tym liści. Najlepiej podlewać w godzinach porannych, lepiej unikać pozostawiania rośliny na noc z mokrymi liśćmi. Róża ‘Green Tea’ by móc obicie kwitnąć wymaga nawożenia na wiosnę dobrze rozłożonym obornikiem, kompostem (pod warunkiem, że w poprzednim sezonie nie wyrzucaliśmy na niego opadłych liści róż), lub nawozami mineralnymi, zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaleca się ściółkowanie grubą warstwą kompostu, słomą, przekompostowanymi trocinami lub przekompostowaną korą drzew iglastych. Zaleca się kopczykowanie podstawy pędów na zimę do wysokości 20- 30 cm ziemią ogrodową lub rozłożonym kompostem, dodatkowo, jako że to róża szklarniowa i w gruncie może wymarzać, trzeba bardzo dokładnie okryć pędy gałęziami świerku, jodły lub agrowłókniną. Wiosną w celu rozkrzewienia i pobudzenia do obfitego kwitnienia różę ‘Green Tea’ należy skrócić mniej więcej do jednej trzeciej wysokości. Trzeba również dokładnie wyciąć stare i obumarłe pędy.
Rozmnażanie: Przez sadzonkowanie lub okulizację.
Choroby i szkodniki: Róże mogą być atakowane przez choroby: czarną plamistość liści, mączniak prawdziwy, rdzę róży, mączniak rzekomy, pierścieniową plamistość liści, szarą pleśń oraz szkodniki: mszyce, przędziorki, bruzdownicę pędówkę. Dlatego zaleca się wybieranie do ogrodu zdrowych, odpornych odmian i zapewnienie im odpowiednich warunków wzrostu.
Zastosowanie: Do szklarni, ogrodów zimowych, donic, które koniecznie przed zimą należy zabezpieczyć. Uprawiana na kwiat cięty.