Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)

Opis: Pigwowce to w naszym klimacie zimotrwałe, gubiące na zimę liście krzewy, łatwe w uprawie. Mają gęste cierniste gałęzie.  Sadzić je możemy przy murach, na rabatach lub prowadzić jako żywopłoty. Ch. japonica jest niskim, (60 cm wys. i 1 m szer.) rozłożystym krzewem o owalnych, ząbkowanych liściach dł. 5 cm. Zwykle czerwone kwiaty (mogą być też pomarańczowe, różowe i białe) mają złote pylniki i rosną zebrane w grupy. Po przekwitnięciu tworzą się podobne do jabłek owoce o średnicy 4 cm. Krzew ostatecznie osiąga po 5 latach wymiary 1 x 2 m. Obfitsze kwitnienie i owocowanie  na stanowiskach ciepłych, słonecznych.
Uprawa i pielęgnacja: Pigwowiec japoński nie ma dużych wymagań co do gleby i stanowiska. Pigwowiec preferuje słoneczne, osłonięte i ciepłe miejsca gdzie lepiej kwitnie i owocuje. Gleba przepuszczalna z dodatkiem żyznego kompostu, przeciętnie wilgotna. Sadzić możemy te w pełni mrozoodporne krzewy od późnej jesieni do wczesnej wiosny.

Rozmnażanie: Można rozmnażać je z nasion. Aby jednak otrzymać roślinę o określonym kolorze kwiatów należy kupić szczepioną odmianę.

Szkodniki i choroby: Zazwyczaj pigwowiec japoński nie choruje.

Inne zastosowania: W kuchni – twarde, kwaskowate owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Doskonale są natomiast na przetwory, dżemy, do łączenia z jabłkami, aronią itp. Także jako dodatek do herbaty zamiast cytryny, ponieważ zawierają dużo wit. C, pektyn, kwasów i soli mineralnych.