Klon cukrowy (Acer saccharum)

Opis: Duże (ok. 30 m. wysokości) drzewo, tworzące owalną, gęstą koronę. Liście ciemnozielone, gładkie, 3-5 klapowe, szerokie (ok. 10 cm.), jesienią zmieniają barwę na intensywnie czerwoną lub pomarańczową. Po odłamaniu od drzewa, nie wydzielają białego soku. Żółtozielone kwiaty zebrane w zwisające grona, pojawiają się wiosną (IV). Nasiona dojrzewają jesienią i mają postać małych orzeszków z szerokim skrzydełkiem, występują zwykle złączone po dwa, naprzeciwlegle. Klon cukrowy wytwarza płytki system korzeniowy, dlatego jest bardzo wrażliwe na suszę i nie toleruje zasolenia gleby, ale jest mrozoodporne. Drewno tego gatunku jest bardzo cenionym surowcem w meblarstwie, a z jego soku uzyskuje się syrop klonowy.
Rozmnażanie: Z siewu nasion.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne lub półcieniste, gleby wilgotne, próchnicze i zasobne.
Choroby i szkodniki: Drzewo raczej odporne na choroby, ale czasem może wystąpić zgorzel pędów (choroba grzybowa). Szkodnikami atakującymi roślinę są: opuchlaki truskawkowe, naliściaki drzewoszki.