Jarząb pospolity, jarzębina (Sorbus aucuparia)

Opis: Jarząb pospolity to drzewo dorastające do wysokości ok. 15 m., ale rośnie dość wolno, po 20 latach osiąga 5-6 m. wysokości.  Roślina mrozoodporna, tworząca luźną koronę. Liście ciemnozielone, pierzaste, z wieloma listkami ułożonymi nieparzysto, dł. ok. 20 cm., jesienią przebarwiają się na kilka odcieni żółtego, brązowego i czerwonego koloru, na zimę są zrzucane przez roślinę. Owoce czerwone lub pomarańczowe, kuliste, zebrane w baldachogrona, zaczynają dojrzewać pod koniec lata i  pozostają długo na drzewie (nawet do końca zimy). Są gorzkie i cierpkie. Kwitnienie jarzębu pospolitego przypada na wiosnę, pachnące kwiaty są białe i tak jak owoce, zebrane w baldachogrona, które są omszone. Owoce jadalne, jednak dopiero po przetworzeniu (zamrożeniu lub blanszowanie), dzięki czemu tracą gorzki smak i związki toksyczne. Roślina należy również do leczniczych. Do sadzenia pojedynczo,  nawet w niewielkich ogrodach również w zieleni miejskiej.
Rozmnażanie: Rozmnażane przez wysiew nasion.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleby wilgotne, żyzne, najlepiej o odczynie zasadowym (wapienne) do obojętnego.
Choroby i szkodniki: Drzewu zagraża zaraza ogniowa (bakteryjna) oraz rdza jarzębu (grzybowa). Szkodnikami atakującymi roślinę są: Szpeciele (podskórnik gruszowy), przędziorki (przędziorek owocowiec, przędziorek chmielowiec), mszyce (mszyca jabłoniowa, mszyca jarzębinowo-dzwonkowa),  skoczek różany.

Zobacz również: Jarząb pospolity, Jarzębina – uprawa, zastosowanie, owoce