Jabłoń (Malus) 'Ola’

Opis: Odmiana mieszańcowa jabłoni ozdobnej, tzw. rajskiej jabłoni, pochodzenia polskiego. Jest niewielkim drzewem o ażurowej koronie, dorastającym do 5 m wys. Zakwita w maju bardzo obficie. Kwitnienie trwa 2 tygodnie. Kwiaty duże, barwy różowej. Liście  jabłoni 'Ola’ są błyszczące, młode purpurowozielone, latem całkiem zielenieją. Owoce, zwane rajskimi jabłuszkami, są drobne (średnica do 3 cm), purpurowoczerwone. Są trwałe, pozostają na drzewie do zimy. Poza walorami ozdobnymi, mogą mieć też zastosowanie kulinarne. Można je kandyzować (wówczas zachowują swój ładny kształt i kolor, będąc znakomitym dodatkiem do herbaty) oraz wykorzystać na konfitury. Doskonałe do przetworów, w których liczy się nie tylko smak ale i wygląd, np. świetnie prezentują się zanurzone w syropie czy kompocie. Pozostawione na drzewie, staną się przysmakiem dla ptaków. Roślina doskonała do ogrodów przydomowych i do zieleni miejskiej. Gałązki z małymi rajskimi jabłuszkami coraz częściej są wykorzystywane również w kompozycjach florystycznych.
Uprawa i pielęgnacja: Odmiana 'Ola’ w pełni mrozoodporna. Wymaga stanowiska słonecznego i przeciętnej gleby ogrodowej. Najlepiej jednak będzie rosnąć na glebie żyznej, piaszczysto-gliniastej lub ilastej (raczej ciężkiej), o pH 5-6,5, umiarkowanie wilgotnej. Ewentualne cięcie powinno się ograniczać do wycinania „wilków” i pędów wyrastających z podkładki, można też rozluźniać koronę i korygować nadmierny wzrost. Cięcie jabłoni 'Ola’ przeprowadza się wiosną, najpóźniej w czerwcu.
Rozmnażanie: przez szczepienie.
Choroby i szkodniki: Odmiana uchodzi za odporną na choroby i dlatego jest polecana. Jabłonie ozdobne najczęściej są atakowane przez parcha, mączniaka i zarazę ogniową.

Jabłoń 'Ola’ jest jedną z najcenniejszych polskich odmian jabłoni ozdobnych. Więcej informacji o jabłoniach ozdobnych polskiego pochodzenia na zaprzyjaźnionym blogu, we wpisie Jabłonie ozdobne – odmiany polskie