Figowiec pospolity (Ficus carica)

Opis: Duży krzew lub niskie drzewo pochodzące z basenu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiane było już setki lat temu. Rośliny tworzą duże, klapowane (3 lub 5 klap) liście długości ponad 20 cm usytuowane na długich ogonkach. Po uszkodzeniu pędów figowca pospolitego wycieka z nich mleczny sok. Wiosną lub latem pojawiają się niewielkie kwiaty zebrane w kwiatostan zamknięty rozrośniętym dnem kwiatowych z niewielkim otworem na czubku. Wśród form uprawnych wyróżnia się kilka typów w zależności od ilości kwiatów męskich i żeńskich w kwiatostanie oraz sposobu zapylenia.  Po zapyleniu (w przypadku form partenokarpicznych bez zapylenia) rozwija się owoc złożony barwy zielonej, fioletowej lub  purpurowej. Rozmiar oraz waga owoców poszczególnych form figi waha się znacznie – największe mają blisko 10 dag i wielkość małego jabłka.
Uprawa i pielęgnacja: Rośliny mogą być uprawiane w słonecznym, ciepłym miejscu w dużych donicach. Sadzone w gruncie figowce pospolite powinny mieć zapewnione osłonięte od wiatrów, dobrze zdrenowane stanowisko o piaszczysto – gliniastej neutralnej lub lekko alkalicznej glebie oraz solidną okrywę na czas zimowych miesięcy.
Rozmnażanie: Przez sadzonki zielne lub zdrewniałe pobierane latem.
Choroby i szkodniki: Rośliny nie są całkowicie odporne na nasze mroźne zimy. Często pędy przemarzają doszczętnie ale rośliny odbijają od korzeni.

ficus carica owoce