Dereń jadalny (Cornus mas)

Opis: Duży krzew lub małe drzewo o powolnym wzroście, tworzące symetryczną, owalną koronę. Dorasta do wysokości od 5 do 8 m. Kwiaty koloru żółtego pojawiają się bardzo wcześnie (przełom lutego i marca) jeszcze przed rozwojem liści. Dzięki temu roślina stanowi doskonałą ozdobę u schyłku zimy. Liście ciemnozielone, błyszczące, jajowato-eliptyczne, ostro zakończone, ułożone na pędach naprzeciwlegle. Na starszych pędach brązowawa, ozdobna kora, może się złuszczać. Jako roślinę ozdobną, derenia jadalnego można sadzić jako soliter lub na formowany żywopłot (dobrze znosi cięcie). Daje się także rozpinać na ścianach budynku w formie palmet. Dereń jadalny ma też zastosowanie w sadownictwie, znajdując się w grupie gatunków sadowniczych o prozdrowotnych właściwościach (wysoka zawartość witaminy C). Pierwsze owoce można zbierać w 3 lub w 4 roku uprawy. Owoce są jasnoczerwone (istnieją też odmiany o owocach białych lub żółtych). Miąższ soczysty, cierpko-kwaskowaty. Zależnie od odmiany, owoce dojrzewają od końca sierpnia do końca września. Są to doskonałe owoce na przetwory – soki, galaretki, dżemy, można je kandyzować lub suszyć. Powstaje z nich też doskonała nalewka “dereniówka”. Dzięki działaniu ściągającemu i przeciwzapalnemu, owoce używane są w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowisko słoneczne do lekko zacienionego. Tolerancyjny co do rodzaju i pH gleby, ważne jednak aby była to gleba przepuszczalna i niezbyt zasolona. Odporność derenia jadalnego na suszę- średnia. Roślina w pełni mrozoodporna. Roślina łatwa w uprawie, rzadko sprawiająca problemy, doskonała dla początkujących ogrodników.
Rozmnażanie: W uprawie amatorskiej (na małą skalę) można rozmnażać przez podział i odrosty korzeniowe. Można także z nasion, jednak siewki nie odtwarzają wiernie cech roślin matecznych.
Choroby i szkodniki: Roślina odporna na choroby i ataki szkodników.

Zobacz również: Dereń – cięcie, uprawa, odmiany