Czereśnia ptasia, wiśnia ptasia (Cerasus avium)

Opis: Czereśnia ta pochodzi z Azji, jest wysokim drzewem liściastym, dorastającym do 25 m. Korona czereśni ptasiej jest nieregularna, rozłożysta. Kora drzewa w kolorze czerwonobrązowym, błyszcząca z drobnymi cętkami przetchlinek. Liście dług. 7-15cm., owalne, piłkowane na brzegach, zielone, jesienią przebarwiają się na ładne żółte, pomarańczowe i czerwone kolory i opadają na zimę. Kwiaty białe, zebrane po kilka na długich szypułkach, rozwijają się wiosną (IV-V). Owoce dojrzewają od k. V do k. VII, są najczęściej czerwone lub żółte, małe (ok. 1-2 cm.), nieduża  ilość miąższu, który jest gorzkawy. Owoce zjadane są głównie przez ptaki. Przodek form hodowlanych.
Rozmnażanie: Szczepienie (odmiany), odrosty korzeniowe lub wysiew nasion (pestek).
Uprawa i pielęgnacja: Gleby żyzne, świeże, wilgotne, gliniasto-piaszczyste. Stanowiska słoneczne i ciepłe. Odczyn gleby obojętny.
Choroby i szkodniki: Choroby drzewa to: drobna plamistość liści, brunatna zgnilizna drzew pestkowych oraz rak bakteryjny. Do najczęstszych szkodników należą: mszyce, gąsienice (licinek tarniniaczek, śluzownica ciemna, nasionnica trześniówka) chrząszcze (kwieciak pestkowiec, ogrodnica niszczylistka, chrabąszcz majowy), przędziorki, szpeciele.