Czeremcha zwyczajna (Prunus padus)

Opis: syn. P. racemosa. Czeremchy zwyczajne występują na całym obszarze Polski, przeważnie w wilgotnych lasach liściastych lub nadrzecznych zaroślach. Liście są eliptyczne, zaostrzone, podwójnie piłkowane, długości 6-12 cm, ciemnozielone, a na spodzie szarozielone. Małe, białe kwiaty silnie pachnące, zebrane są w gronach długości 15 cm i wyrastają na końcach pędów. Pojawiają się w kwietniu-maju. Owoce czeremchy zwyczajnej są jadalne i mogą być wykorzystywane na domowe przetwory, marmolady, wina, nalewki. Ozdobne odmiany czeremchy do ogrodów to. np. ‘Colorata’ o miedzianofioletowych liściach, ‘Watereri’ o białych kiściach długości 20 cm, P. ‘Pandora’ o bladoróżowych kwiatach. Wysokość gatunku to 3 m po 10 latach i ostatecznie 15 m.

Wymagania: Czeremchy wymagają wilgotnych, zasobnych w składniki pokarmowe gleb i stanowisk słonecznych lub w półcieniu.

Rozmnażanie: Rozmnaża się je ze zdrewniałych sadzonek pobieranych jesienią lub wczesną wiosną.

Szkodniki i choroby: Rośliny rodzaju Prunus są podatne na plamistość pierścieniową liści, brunatną zgniliznę, parcha i choroby wirusowe. Atakują je takie szkodniki jak kwieciaki, mszyce, namiotniki jabłoniowe, owocówki, nasionnice.