Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)

Opis: inaczej – tymianek właściwy, macierzanka pospolita. Jest to mały, silnie rozgałęziony półkrzew z rodziny jasnotowatych. Pędy są wzniesione, o długości 10-15 cm, u dołu drewniejące. Gałązki pokryte są drobnymi, wyjątkowo ciemnymi liśćmi o lancetowatym kształcie, długości 1,5 cm. Na ich spodniej stronie wyrastają gęste włoski. Kwiaty drobne, dwuwargowe w kolorze bladoliliowym do ciemnofioletowego, zakwitają od maja do października. Tymianek pospolity charakteryzuje się ostrym, korzennym aromatem, szczególnie mocnym po roztarciu ziela.

Uprawa i pielęgnacja: Roślina wymaga słonecznego, osłoniętego od wiatrów stanowiska i lekkiej, przepuszczalnej, o dużej zawartości próchnicy, gleby.

Rozmnażanie: Rozmnażać go można przez sadzonki zielne lub przez wysiew nasion na przełomie marca i kwietnia w inspektach lub szklarniach. Sadzonki wysadzamy pod koniec maja po ostatnich przymrozkach.

Inne zastosowania: W medycynie – tymianek  znany jest od tysięcy lat jako środek bakteriobójczy. W starożytnym Egipcie olejek z tymianku stosowano do balsamowania zwłok. W nowoczesnym lecznictwie preparaty z ziela Herba Thymi i olejek Oleum Thymi stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, układu moczowego oraz pokarmowego, w chorobach wątroby, przy pasożytach jelit, a także w schorzeniach skórnych. W kosmetyce – jest składnikiem past do zębów, preparatów kosmetycznych, szamponów, dodaje się go do kąpieli. W kuchni – tymiankiem przyprawia się mięsa, sosy, sałatki, zupy.