Szczypiorek (Allium schoenoprasum)

Kategoria: Byliny,Warzywa – Autor: Herbi – 09/01/2010

Opis: Popularny w ogródkach warzywnych szczypiorek może być nie tylko smaczną przyprawą stosowaną w kuchni lecz także rośliną ozdobną na rabatach bylinowych lub ziołowych. A. schoenoprasum jest kępiastą byliną o wąskich, pustych w środku, wzniesionych, ciemnozielonych liściach, które wyrastają z drobnych cebulek. Na pędach w maju-czerwcu pojawiają się gęste, kuliste baldachy o średnicy 5 cm, złożone z drobnych, fioletoworóżowych kwiatów. Jedną z cenniejszych odmian szczypiorku jest „Erfurcki Olbrzymi”. Wysokość gatunku 12-25 cm, szerokość 10-15 cm.

Uprawa i pielęgnacja: Uprawiać szczypiorek możemy wszędzie tam gdzie jest wilgotna, zasobna gleba, na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Dobrze rośnie wśród innych ziół i kwiatów z wyjątkiem roślin strączkowych oraz kapusty. Nie wolno zapominać o ich podlewaniu bowiem w przeciwnym razie po ścięciu odrastają bardzo wolno. Pędy ścinamy na wysokości 2-3 cm nad ziemią, pozostawiając ich większą część nie przyciętą. Usuwanie pędów kwiatowych przedłuża zbiór liści.

Rozmnażanie: Wiosną wykopujemy kępy szczypiorku i dzielimy ostrym nożem. Rozmnażać szczypiorek można także z nasion wysiewanych w lutym do inspektu lub skrzynek na oknach.

Szkodniki i choroby: W czasie wilgotnej pogody atakować je mogą mączniak rzekomy i głownia cebuli. Do głównych szkodników szczypiorku należy wgryzka szczypiorka i chowacz szczypiorak. Ich larwy żerują na liściach powodując obumieranie roślin. Chore okazy należy usuwać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment