Szałwia lekarska (Salvia officinalis)

Opis: Jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych.  Osiąga wys. 70 cm. Łodygi ma wzniesione, zdrewniałe u dołu.  Liście podłużnie jajowate o ząbkowanych brzegach.  Zarówno liście jak i łodygi pokrywa biały kutner. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiatostan szałwii na szczycie łodygi zawiera fioletowoniebieskie kwiaty.  Zimą należy zabezpieczyć ją stroiszem, liśćmi lub słomą.

Uprawa i pielęgnacja: Wymaga osłoniętego stanowiska oraz żyznej, przepuszczalnej i średnio wilgotnej ziemi o odczynie obojętnym lub zasadowym.

Rozmnażanie: Z nasion lub przez sadzonki zielne.

Choroby i szkodniki: W gruncie szałwia lekarska może być atakowana przez pluskwiaki i pleśń.

Inne zastosowania: W medycynie – liście (Folium salviae) są ważnym surowcem zielarskim. Ich działanie jest przeciwzapalne,  przeciwbakteryjne,  hamują wydzielanie potu i śliny.  W kuchni – świeże lub suszone ziele stosuje się jako przyprawę do potraw mięsnych, serów i ryb, także do aromatyzowania nalewek i win.  Do dekoracji – aksamitne liście i kwiaty stosowane są do tworzenia kompozycji ziołowych.  W pszczelarstwie – jest rośliną miododajną.