Rzewień kędzierzawy (Rheum rhabarbarum)

Opis: Roślina wieloletnia o sztywnych wyprostowanych pędach kwiatostanowych. Pędy rozgałęzione tylko w górnej części, dorastające do 2 m wysokości. Liście zielone, matowe, jajowate, na długich ogonkach , pokrytych zaczerwienioną skórką,wyrastające wprost z karpy. Kwitnie w maju, kwiaty małe, żółto-kremowo-zielone,dosyć dekoracyjne, zebrane w rozgałęzione wiechowate kwiatostany. Roślina popularna w Polsce wykorzystywana do sporządzania np. kompotów również jako dodatek do ciast. Rzewień kędzierzawy zawiera potas, magnez, żelazo również witaminy z grupy B oraz wit. C.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne do lekko ocienionych, gleba o odczynie zasadowym, żyzna, wilgotna, zalecane obfite nawożenie nawozami organicznymi. Rzewień jest całkowicie mrozoodporny.
Rozmnażanie: Przez podział, siew nasion wiosną.
Choroby i szkodniki: Roślina podatna na ataki szkodników.