Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria)

Opis: inne nazwy – jabłecznik, parzydło, śmietannik, wątrobowe ziele, świeckie ziele. Jest to wieloletnia roślina z rodziny różowatych o wysokości 30-100 cm. Wzniesiona łodyga jest słabo rozgałęziona i ulistniona. Liście podługowatoeliptyczne, ząbkowane, pokryte są szarymi włoskami. Żółte kwiaty o lekkim zapachu,  skupione są w kłosowatym gronie, umieszczonym na szczycie łodygi. Kwitną od czerwca do sierpnia, a czasem jeszcze w październiku. Rzepik jest rośliną miododajną. To stara roślina lecznicza. W ogrodzie ziołowym przywabia liczne owady i swoimi wyrazistymi kwiatami stanowi ozdobę przez cały sezon.

Uprawa i pielęgnacja: Rzepik pospolity wymaga stanowisk w półcieniu oraz żyznej, przepuszczalnej i wilgotnej gleby.

Rozmnażanie: Przez wysiew uprzednio stratyfikowanych nasion, w kwietniu bezpośrednio do gleby.

Szkodniki i choroby: Zagrażające szkodniki to m.in. chowacze, pryszczarek kapustnik i mszyca kapuściana.

Inne zastosowania: W medycynie – surowcem zielarskim jest ziele Herba Agrimoniae.  Rzepik stosuje się w schorzeniach wątroby i żołądka, biegunkach u małych dzieci, braku apetytu. W kuchni – zioło można dodawać do herbat aby uzyskać przyjemny, owocowy aromat. Do dekoracji – żółte kwiaty rzepika nadają się do bukietów ziołowych.