Rozchodnik okazały (Sedum specktabile) ‘Carmen’

Kategoria: Byliny – Autor: Petrus – 18/11/2013

Rozchodnik okazały 'Carmen'Opis: Rozchodnik okazały jest sukulentem liściowym, który należy do rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). Wysokość odmiany rozchodnika ‘Carmen’ to około 50 cm. Przy korzystnych warunkach może wyrastać powyżej 50 cm. Korzenie są mięsiste, grube przy nasadzie głównych pędów. Łodygi są grube, zielone. Liście są ząbkowane, zielone z niebieskim odcieniem. Ułożone są skrętolegle. Rozchodnik w łodygach i liściach posiada wodę. Jesienią liście przebarwiają się na żółty kolor, po czym szybko opadają po dłuższych przymrozkach. Kwiatostany koloru karminowego pojawiają się już w sierpniu. Składają się z małych pojedyńczych kwiatów z pręcikami. Roślina pochodzi z Japonii i Chin. Ładnie komponuje się z jesiennymi bylinami (chryzantemy, astry krzaczaste, rudbekie i trawy ozdobne). Może być sadzony w donicach na tarasach i balkonach. Jest mrozoodporny.
Uprawa i pielęgnacja: Rozchodnik okazały ‘Carmen’ potrzebuje słonecznego stanowiska. W półcieniu i cieniu nie będzie dobrze rósł. Będzie wyciągnięty i wytworzy mało kwiatostanów. Poradzi sobie w przeciętnej glebie ogrodowej, ale do ładnego wzrostu potrzebuje gleby przepuszczalnej, lekkiej, średnio żyznej i średnio wilgotnej. W glebach zimnych, ciężkich źle rośnie, może wtedy gnić. Z kolei w ziemi zbyt żyznej jego pędy mogą się pokładać. Nie potrzebuje nawożenia, jeżeli już to wystarczy mu jedna dawka nawozu uniwersalnego na ‘start’ wiosną. W czasie wytwarzania kwiatostanów możemy nawozić rozcieńczonym 2- krotnie nawozem dla roślin kwitnących, raz na 3 tygodnie. Uschnięte łodygi z kwiatostanami mogą posłużyć jako ozdoba rabat w zimowe dni.
Rozmnażanie: Najlepszym sposobem jest podział rozrośniętej karpy. Możemy również naszego rozchodnika rozmnożyć przez sadzonki wierzchołkowe.
Choroby i szkodniki: Jedynie na zbyt mokrych i ciężkich glebach karpa może podgniwać. Roślina jest odporna na szkodniki i choroby, jeżeli zapewnimy jej odpowiednie warunki uprawy.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment