Podbiał pospolity (Tussilago farfara)

Opis: Niska niepozorna bylina o żółtych kwiatach. Podbiał dorasta do wysokości 30 cm. Jej główną ozdobą są duże sercowate liście, mają wyraźne czerwone żyłkowanie, brzegi ząbkowane a od spodu pokryte są srebrzystym meszkiem, górna powierzchnia liścia jest naga, gładka, matowa i żywo zielona. Pędy kwiatostanowe bezlistne, pokryte łuskami. Kłącze cienkie, pełzające dochodzące do 1 m długości. Kwitnie od marca do maja, kwiatostany pojawiają się jeszcze zanim rozwiną się liście – pod koniec kwietnia. Kwiaty złocistożółte, na brzegach żeńskie, w środku obupłciowe. Kilkanaście dni po kwitnieniu roślina owocuje, wytwarzając na miejscu koszyczka kwiatowego kulistą główkę puchu. Podbiał pospolity występuje pospolicie w całej Europie, w Polsce rośnie powszechnie na wilgotnych łąkach, brzegach rzek i stawów. Zarówno kwiaty jak i liście, ze względu na właściwości lecznicze i olejki eteryczne, wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Warto tą roślinę posadzić w oczku wodnym, ze względu na ozdobne duże liście.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby podmokłe, gliniaste o odczynie obojętnym.
Rozmnażanie: Podział kłącza, siew nasion.
Choroby i szkodniki: Roślina odporna na choroby.