Peperomia kędzierzawa (Peperomia caperata)

Opis: Bylina pochodząca z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej i Środkowej, należy do rodziny pieprzowatych. W naszym kraju uprawiana jest jako ozdobna roślina domowa. Peperomia jest niską rośliną osiąga ok. 15 cm wysokości o ozdobnych ciemnozielonych, pomarszczonych, mięsistych liściach, wyrastających na różowych ogonkach oraz białych kwiatach, przypominających mysie ogonki.
Uprawa i pielęgnacja: Miejsce do uprawy peperomii musi być jasne, jednak światło powinno być rozproszone. Roślinę podlewamy co tydzień, natomiast zimą wystarczy raz na 2-3 tygodnie. Podczas podlewania trzeba uważać aby nie zmoczyć pędów i liści. Najlepiej podlewać roślinę na spodek, a po nasączeniu ziemi, nadmiar wody ze spodka należy wylewać. W okresie od wiosny do jesieni, raz na dwa tygodnie należy stosować nawóz płynny dla roślin doniczkowych. Optymalna temperatura uprawy peperomii w okresie wzrostu (od wiosny do jesieni) wynosi 18-22°C. Zimą peperomia lubi mieć nieco chłodniej ale nie poniżej 10°C.
Rozmnażanie: Rozmnażanie wykonujemy wiosną, używamy pędów wierzchołkowych. Należy ściąć pędy o długości ok. 5 cm, oberwać dolne liście, zanurzyć w ukorzeniaczu, a następnie umieścić w doniczkach.
Szkodniki i choroby: Szkodniki na peperomii pojawiają się dosyć rzadko. Jednak czasami roślina może być atakowana przez misecznika cytrusowca, żerującego na spodzie liści. Natomiast żółte plamy na liściach oraz widoczna pajęczynka mogą wskazywać na przędziorki. Z chorób grzybowych należy obawiać się plamistości liści.