Mięta zielona (Mentha spicata)

Opis: Spotykana jest w naturze na wilgotnych polach, w rowach, na przychaciach. Mięta zielona, jest rośliną wieloletnią o wzniesionej, czerwono nabiegłej łodydze. Liście są z obu stron zielone, od spodu owłosione. Kwiaty różowe, bladolila lub fioletowe osadzone są na nagich szypułkach, zebrane w nibykłosy. Pojawiają się w połowie lata. Roślina cechuje się charakterystycznym dla mięty aromatem, z lekkim dodatkiem zapachu kminku, co różni ją od mięty pieprzowej. Jest znaną roślina leczniczą i olejkową. Mięta zielona jest w pełni mrozoodporna Podobnie jak inne mięty rozrasta się rozłogami i staje się inwazyjna.

Uprawa i pielęgnacja: M. spicata preferuje wilgotne, przepuszczalne gleby i słoneczne do półcienistego stanowiska. Na rabatach należy oddzielać ją od innych ziół sadzą w dużych pojemnikach bez dna.

Rozmnażanie: Przez podział rozłogów na wiosnę.

Szkodniki i choroby: Choroby atakujące miętę zieloną to mączniak prawdziwy i rdza mięty.