Mięta zielona (Mentha spicata)

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 07/01/2010

Opis: Spotykana jest w naturze na wilgotnych polach, w rowach, na przychaciach. Mięta zielona, jest rośliną wieloletnią o wzniesionej, czerwono nabiegłej łodydze. Liście są z obu stron zielone, od spodu owłosione. Kwiaty różowe, bladolila lub fioletowe osadzone są na nagich szypułkach, zebrane w nibykłosy. Pojawiają się w połowie lata. Roślina cechuje się charakterystycznym dla mięty aromatem, z lekkim dodatkiem zapachu kminku, co różni ją od mięty pieprzowej. Jest znaną roślina leczniczą i olejkową. Mięta zielona jest w pełni mrozoodporna Podobnie jak inne mięty rozrasta się rozłogami i staje się inwazyjna.

Uprawa i pielęgnacja: M. spicata preferuje wilgotne, przepuszczalne gleby i słoneczne do półcienistego stanowiska. Na rabatach należy oddzielać ją od innych ziół sadzą w dużych pojemnikach bez dna.

Rozmnażanie: Przez podział rozłogów na wiosnę.

Szkodniki i choroby: Choroby atakujące miętę zieloną to mączniak prawdziwy i rdza mięty.

3 komentarze »

  1. czy ta roślina ma liście naprzemianległe?

    Comment by Kasia — 02/03/2010 @ 19:07

  2. Mam na mięcie lśniące, ciemno niebieskie żuczki, które zjadają liście. Co to draństwo, jak je niszczyć? Wygląda, jakby rozmnażały się w ziemi.

    Comment by Stanisław — 29/07/2010 @ 12:11

  3. Na liściach mięty są ciemno zielone żuczki, pozostawiając odchody, jak je zlikwidowac

    Comment by Ewa — 09/06/2011 @ 08:10

Leave a comment