Mięta szwajcarska (Mentha spicata) ‘Swiss Mint’

Opis: Jest tworzącą rozłogi byliną dorastającą do wysokości 25-40 cm, szerokości 60 cm lub więcej. Liście karbowane, ciemnozielone, owalne do lancetowatych, długości 4-7 cm. W połowie lata na wzniesionych pędach tworzą się okółki jasnofioletowych kwiatów. Odmiana mniej inwazyjna niż gatunek jednak uprawiać ją trzeba w pewnym oddaleniu od innych ziół lub wkopać na rabacie specjalne przegrody ograniczające jej rozrastanie się. Roślina w pełni mrozoodporna.

Uprawa i pielęgnacja: Mięta ‘Swiss Mint’ preferuje wilgotne, przepuszczalne gleby i słoneczne do półcienistego stanowiska. Aby uniknąć porażenia rdzą mięty należy rośliny przesadzać i dzielić raz na trzy lata.

Rozmnażanie: Przez podział rozłogów na wiosnę.

Szkodniki i choroby: Choroby atakujące miętę szwajcarską ‘Swiss Mint’ to mączniak prawdziwy i rdza mięty.