Mięta pieprzowa (Mentha x piperita) ‘Chocolate’

Opis: Mięta pieprzowa To szeroko się rozrastająca bylina wysokości 30-60 cm, szerokości 60 cm lub więcej. Jest spontanicznym mieszańcem międzygatunkowym mięty nadwodnej (M. aquatica) i mięty zielonej (M. spicata). Hodowana była w Anglii i tam wprowadzona została  do uprawy.  Ząbkowane liście są charakterystycznie ubarwione, brązowawe, owalne do lancetowatych, długości 4-7 cm. W połowie lata na wzniesionych, ciemnozielonych pędach tworzą się zebrane w okółki bladoróżowe kwiaty. Odmiana ‘Chocolate’ może być doskonałą ozdobą rabat z różnymi gatunkami, barwnolistnych ziół. Mrozoodporność zupełna.

Uprawa i pielęgnacja: Mięta ‘Chocolate’ preferuje wilgotne, przepuszczalne gleby i słoneczne do półcienistego stanowiska. Aby uniknąć porażenia rdzą mięty należy rośliny przesadzać i dzielić raz na trzy lata. Tworzy liczne rozłogi. Aby zapobiec ekspansji rośliny należy je sadzić z dala od innych bylin lub wkopać na głębokość 40-60 cm przegrody z elastycznych materiałów.

Rozmnażanie: Przez podział rozłogów na wiosnę.

Szkodniki i choroby: Choroby atakujące miętę ‘Chocolate’ to mączniak prawdziwy i rdza mięty.