Marzanka wonna (Asperula odorata)

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 12/02/2010

Opis: syn. Galium odoratum. Inne nazwy – barwica wonna, majownik, przytulia wonna. Marzanka to dawna roślina lecznicza. Ta wieloletnia roślina z rodziny marzanowatych osiąga wysokość do 30 cm. Rozrasta się pełzającym kłącze, z którego wyrasta delikatna, wzniesiona i rozgałęziona łodyga. Liście są ciemnozielone, ułożone po 6-8 w okółkach, dolne, łopatkowate, a górne lancetowate. Drobne, białe kwiaty zebrane są w szczytowe podbaldachy. Marzanki wonne kwitną od kwietnia do czerwca. Pachną  kumaryną (woń siana). Marzanka jest rośliną miododajną. Posadzona w półcienistym miejscu w ogrodzie, szybko wytwarza zwarty dywan liści, który szczególnie ładnie wygląda w czasie kwitnienia rośliny.

Uprawa i pielęgnacja: Roślina wymaga stanowiska półcienistego i przepuszczalnej wilgotnej, o dużej zawartości próchnicy  gleby.

Rozmnażanie: Przez podział kłącza lub wysiew nasion wczesną jesienią wprost do gruntu.

Inne zastosowania: W medycynie – surowcem jest ziele Herba Asperulae. Ma ono właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne.  W kuchni – używa się marzanki jako przyprawę do herbat, win, likierów, piwa, tytoniu. Do dekoracji – stosowana jest w bukietach ziołowych i do potpouri.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment